پَچ چیست؟
در فناوری اطلاعات پَچها نوعی از ارتقا نرمافزار باهدف بهبود سطح امنیت یا سایر کاراییها هستند بعضی مواقع پَچ جهت بهبود یک ناکارایی یا باگ در نرمافزار تولید میشوند که ممکن است توسط توسعهدهندگان یا کاربران شناساییشده باشد.
برای ویرایش توسعهدهندگان از نرمافزارهای برطرفکننده باگ استفاده میکنند. این ویرایش ممکن است موقتی یا دائمی باشد. ممکن است در برخی موارد وصلهها بهدرستی عمل ننموده و باعث تداخل با برخی از کاراییهای دیگر نرمافزار شود.
پَچِ نرمافزار ممکن است بخشی از چرخه عمر نرمافزار یا بهعنوان جدول زمانی تغییرات پیشبینیشده، یا میتواند در پاسخ به اخبار آسیبپذیری امنیتی، مشکل عملکرد یا نقص دیگر باشد.
پَچ منبع باز
اگر کد منبع اصلی اختصاصی باشد و برای عموم منتشر نشود(منبع باز نباشد)، پَچها بهعنوان کد باینری قابلاجرا منتشر میشوند. وصلهها کد برنامهنویسی موجود را با تغییر یا جایگزینی کامل آن تغییر میدهند. در نرمافزارهای اختصاصی پَچ ها معمولاً بهصورت فایلهای اجرایی تحویل داده میشوند و در نرمافزارهای منبع باز بهصورت آپدیت روی سورس کد اتفاق میافتد و توسط توسعهدهندگان صورت میگیرد.
پَچها معمولاً از حیث تغییراتی که ایجاد میکنند، بسیار کوچکمقیاس بهحساب میآیند. زمانی که تغییرات ایجادشده در نرمافزار بیشتر باشند؛ به آن بهروزرسانی نرمافزار گفته میشود. برخی از شرکتهای تولیدکننده نرمافزار اصطلاح خاص خود را در این زمینه به کار میبرند مانند “service pack” برای ویندوز یا“FixPack” شرکت IBM.
پچ ها ممکن است رایگانی یا پولی باشند. بعضی شرکتها ممکن است صرفا،ً به مشتریان ثبتشده پَچ ها را تحویل دهند. وصلهها معمولاً از طریق اتصال به اینترنت قابل بارگذاری و دانلود هستند.پَچ ها بهعنوان روشی برای بهروزرسانی برنامهها یا برطرف نمودن آسیبپذیریهای امنیتی خصوصاً در محیط آنلاین بسیار مهم هستند.
قبلاً پچ ها بهصورت دستی نصب میشدند. امروزه بهروزرسانیهای خودکار بسیار محبوب هستند و بهعنوان بستههای خود نصبی از صفحات پشتیبانی فروشندگان نرمافزار در وبسایت آنها در دسترس هستند.